Βlog

Συμβατικά vs φυσικά προϊόντα περιποίησης . Όταν η φύση “προστατεύει” τα παιδιά μας

Γράφει η Παναγιώτα Καλογήρου


Το 2023 ήρθε, το δέντρο 🌲 μπήκε στο πατάρι, η βασιλόπιτα κόπηκε και το φλουρί το βρήκε ο πιο τυχερός. Και ενώ η ζωή συνεχίζεται, εξελίσσεται και αλλάζει, κάποιες αλλαγές δεν γίνονται για καλό. 
Κάποιες “καινοτομίες” κρύβουν κάτι επικίνδυνο μέσα τους. Και ξέρω ότι κάθε γονιός ,όπως και εγώ , θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του.  Πόσες, φορές , σκεφτήκαμε εάν πράγματι αυτό που δίνουμε στο παιδί μας , θα του κάνει καλό… Ξέρω, ξέρω τι σκέφτεσαι λατρεμένε γονέα. Είμαι μέσα στο μυαλό σου. Γι’αυτό είμαι εγώ , εδώ, για να δώσω την λύση . Την απάντηση σε κάθε σου ερώτημα. 
Λοιπόν πάρε χαρτί κι στιλό και σημείωνε.

Συνθέσεις αλουμινίου όπως Aluminum Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminum Chloride, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα αποσμητικά.
BHT (Butylated Hydroxytoluene), η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού και αποτελεί παράγωγο πετρελαίου, βρίσκεται σε σαμπουάν, αφρόλουτρα και κρέμες.
DEA (Diethylamine), η διαιθυλαμίνη είναι ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε όλα τα σαμπουάν και αφρόλουτρα για την εξισορρόπηση του pH.
Φορμαλδεϋδη και παράγωγα της, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στα βερνίκια νυχιών και στα σκληρυντικά νυχιών, αλλά και στα σαμπουάν, είναι ουσία που μπαίνει για την απολύμανση του μίγματος λόγω της μυκητοκτόνου δράσης της.
Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, είναι τα περισσότερο συνηθισμένα συντηρητικά μετά τα parabens, χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά προϊόντα.
Propylene Glycol, είναι ένας υδατικός και διαλυτικός παράγοντας και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως τα αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρέμες αντί για την γνωστή γλυκερίνη επειδή είναι φθηνότερο συστατικό.
Stearalkonium Chloride, η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε μαλακτικές κρέμες μαλλιών, αρχικά δημιουργήθηκε για χρήση σε μαλακτικά ρούχων, αποτελεί φθηνή λύση για χρήση στα καλλυντικά.
Sodium Lauryl Sulphate, η ουσία αυτή μπορεί να είναι είτε φυτικής προέλευσης (καρύδα) είτε συνθετικής (παράγωγο πετρελαίου), χρησιμοποιείται ως καθαριστικό σε σαμπουάν και αφρόλουτρα. Η συνθετική μορφή θεωρείται επίσης πολύ φθηνή λύση για χρήση σε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης για ενήλικες και παιδιά.
Petrolatum, η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα φωτοτοξικό έλαιο που χρησιμοποιείται σε ορούς, μαλακτικά μαλλιών και ως ενυδατικός παράγοντας δημιουργώντας ένα φιλμ όπου επικαθίσει. Έχει πολλές ονομασίες και αποτελεί επίσης παράγωγο πετρελαίου.
Mineral oil, η γνωστή σε όλους μας ουσία που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, είναι επίσης παράγωγο πετρελαίου. Το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλά προϊόντα ως μαλακτικός και ενυδατικός παράγοντας. Το γνωστό σε όλους μας λάδι για μωρά είναι ακριβώς αυτή η ουσία.


    Η λίστα με τις ουσίες που μπορούμε να αναλύσουμε είναι πραγματικά ατελείωτη. Αυτό όμως , δεν σημαίνει πως, πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.Ενημερωνόμαστε .. Προσπαθούμε όλοι συνειδητά να επιλέγουμε τα προϊόντα που αφορούν κυρίως τα παιδιά μας, να έχουν όσο πιο αγνά συστατικά γίνεται.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που στρέφουν τη προσοχή τους σε προϊόντα που θεωρούν φυσικά. Λανθασμένα όμως. Γιατί ;, Γιατί
σε  αυτή την περίπτωση γίνεται αλόγιστη χρήση τους στα προϊόντα, χωρίς γνώση της Νομοθεσίας για προϊόντα που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά,  με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται εξίσου ο παιδικός οργανισμός με πιθανά αλλεργιογόνα

Σε αυτό το σημείο, μην παρασυρθείς τα σπιτικά προϊόντα τα οποία δεν είναι ελεγμένα είναι εξίσου “επικίνδυνα”… 

Αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί οφθαλμών και επιβάρυνση του ήπατος είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορεί να προκαλέσει η «βαριά» χημική σύνθεση ενός τέτοιου προϊόντος.
Πριν αρχίσεις όμως γλυκέ μου γονεα να απορείς σε ποια προϊόντα να στραφείς, σου έχω εγώ την απάντηση. 


Λέρωσε το μικρό σου θαυματακι την πάνα; Ε μην το σκέφτεσαι γιατί υπάρχει το βασιλικό βάλσαμο αλλαγής πάνας με βιολογικό ελαιόλαδο και κερί μέλισσας. 
Τα παιδιά στις αρκετά μικρές ηλικίες δημοτικό ή γυμνάσιο δυστυχώς δεν προσέχουν ιδιαίτερα κι το αποτέλεσμα είναι να μετράμε μελανιές . Πως μπορούμε όμως να την φροντίσουμε με φυσικό τρόπο ; Φυσικό βάλσαμο  για χτυπήματα και μελανιές Με αρνικα , βαλσαμελαιο και βούτυρο κακάο.
Body and kids κρέμα σώματος και προσώπου από την εταιρεία Esselia είναι η λύση στο πρόβλημα μας. Η απάντηση στην ερώτηση ποια κρέμα προσώπου να εμπιστευτούμε για το εύθραυστο δέρμα του παιδιού μας. 

Kids and family shampoo με φυσικό ανθόνερο λεβάντας , εκχύλισμα δενδρολίβανου και πανθενολη. Για να κάνουμε μια μπάνιο όλοι η οικογένεια δίχως φόβο με υπέροχο άρωμα. Προϊόντα για το κρυολόγημα, τις φθείρες για μασάζ στα μωράκια σας , αφρόλουτρι, χτενούλες , πανάκια για το μπάνιο, αντηλιακά ..
Αυτά και άλλα πολλά λατρεμένε μου γονέα θα τα βρεις στην ιστοσελίδα μας : 
Η φύση μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της, και εμείς με την σειρά μας φροντίζουμε τα παιδιά μας. Αυτή είναι η σχέση μητέρας παιδιού. Να παρέχουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτό θα πει αγάπη.